پایگاه بسیج حضرت ابوالفضل العباس(ع) گیلانغرب

پایگاه بسیج حضرت ابوالفضل العباس(ع) گیلانغرب
بایگانی
آخرین مطالب

گیلانغرب،دومین شهر مقاوم کشور

 

پایگاه بسج ابوالفضل(ع)-شهرستان گیلانغرب که در جنوب غربی کرمانشاه واقع گردیده است از شمال به شهرستانهای اسلام آباد غرب ودالاهو ازجنوب وشرق به استان ایلام  وکشور عراق (با 30 کیلومتر مرز مشترک)از غرب به شهرستان قصرشیرین واز شمال غربی به شهرستان سرپل ذهاب محدود میشود .

نقشه ماهواره ای شهر گیلانغرب

مرکز شهرستان  با کرمانشاه 146کیلومتر وبا تهران 690کیلومتر فاصله دارداین شهرستان با 9/2585 کیلومتر مربع وسعت  و طول شرقی حداقل 45 درجه و35 دقیقه وحداکثر 46 درجه و39 دقیقه و عرض شمالی حداقل 33 درجه و41 دقیقه وحداکثر 34 درجه و25 دقیفه متشکل از دوبخش گواور ومرکزی ، دوشهر گیلانغرب وسرمست ،6دهستان و207روستاست که هم اکنون 197روستای آن دارای سکنه است  شهر گیلانغرب بعنوان مرکز شهرستان  با ارتفاع 800متر از سطح دریا درموقعیت جغرافیایی بطول 45درجه و55دقیقه شمالی وعرض جغرافیایی 34درجه و7دقیقه شرقی در جلگه ای نسبتا وسیع که اطراف آنرا ارتفاعات وتپه ماهورها احاطه کرده واقع گردیده است

گیلانغرب تا قبل از سال 62بعنوان یکی از بخش های پرجمعیت شهرستان اسلام آباد غرب محسوب میگردید لیکن بلحاظ شرایط خاص منطقه ای ناشی ازعوامل سیاسی اجتماعی ونظامی درسال 62رسما به شهرستان ارتقا یافت این شهر درگذشته بنام امله (به معنی محل تجمع افراد ) نامیده میشد به این دلیل  که درگذشته سران ایلات وعشایر منطقه وروسای طوایف وتیره های مختلف در این محل تجمع می نمودند لذا منطقه به این نام مشهور گردیده بود مع الوصف در زمان حکومت رضا شاه بدلیل تشابه آب وهوای معتدل این منطقه با شمال کشور نام گیلانغرب جایگزین امله گردید.

مردم گیلانغرب ازنژاد کرد بوده وبه زبان کردی تکلم میکنند اهالی این شهرستان عمدتا از ایل کلهر مشتمل بر 32طایفه وتیره میباشند که ازنظر مذهبی 93درصد دارای مذهب شیعه جعفری بوده وتنها دردهستان حیدریه حدود 7درصد فرقه اهل حق وجود دارند شهرستان گیلانغرب درگذشته فاقد نقطه صفر مرزی بوده است ولی بدلیل واقع شدن درنزدیک نوار مرزی موقعیت ویژه وحساسی داشته وازمناطق تقریبا استراتژیک استان بشمارمیرودبر همین اساس با عنایت مجلس ودولت خدمتگزار امسال با الحاق قسمتهای از بخش سومار به آن به شهرستان مرزی تبدیل گردید .

متعاقب شروع جنگ تحمیلی در سال 59پس از اشغال قصرشیرین  توسط نیروهای متجاوز رژیم بعثی عراق وپیشروی آنها به طرف این شهرستان، در چهارم مهرماه 59 ارتش تا دندان مسلح عراق پس از اشغال 32 روستای دهستان حومه در محور جاده قصرشیرین در آستانه ورود به شهر گیلانغرب با مقاومت بیاد ماندنی مردم شهر مواجه گردید

مردان وزنان سلحشور گیلانغرب بهمراه تعدادی از نیروهای رزمنده وبا حمایت وپشتیبانی خلبان شهید شیرودی در نبردی نابرابر آنچنان درسی به متجاوزین دادند که فکر اشغال گیلانغرب برای همیشه از ذهن آنها برچیده گردد استفاده از کمترین ابزارات جنگی گرم وسرد اعم از تفنگ شکاری ، تبر وتیشه وچوب ورها سازی آب در مزارع کشاورزی جهت توقف ابزارهای جنگی دشمن در گل ولای از جمله اقدامات تدافعی مردم قهرمان این دیار بود که دشمن را تا 10کیلومتری پائین شهر به عقب راند ومنطقه عمومی گورسفید را تبدیل به محل  کانون درگیریها ومقاومت نمود.

http://www.rajanews.com/userfiles/image/%D8%B1%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%8A%D8%B4/%D8%B1%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%8A%D8%B4%20%2815%29.jpg

بتدریج با  استقرار نیروهای بسیج مردمی  وکمکی در این نقاط زمینه باز پس گیری ارتفاعات ومناطق استراتژیک فراهم گردید دو عملیات بزرگ مطلع الفجرو انتقام که منجر به آزادسازی مناطق مهمی همچون آوزین ، چغالوند ،تنگه حاجیان ،ارتفاعات شیاکوه ، مر و... گردید

http://www.rajanews.com/userfiles/image/%D8%B1%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%8A%D8%B4/%D8%B1%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%8A%D8%B4%20%2813%29.jpg

 

از مهمترین عملیاتهای اجراشده طی سال59تا 61بود که سرانجام منجر به عقب راندن ارتش بعث عراق تا مرزهای بین المللی گردید گیلانغرب به لحاظ همین درحاشیه نوارمرزی قرارداشتن آن  درطول 8سال دفاع مقدس بارها بستر عملیات نظامی بود در طول جنگ تحمیلی بارها مورد هجوم ناجوانمردانه ارتش بعث عراق ازطریق زمین وهوا بوده است بطوریکه در نتیجه بمبارانهای هوایی ،موشک باران وگلوله باران آن(150بار بمباران وموشک باران )  تعداد30روستا وشهرگیلانغرب بمیزان 100% تخریب گردیدند

ایثار ،شجاعت وپایداری واستقامت مردم این خطه در مقابل تهاجم وحشیانه دشمن برکسی پوشیده نیست مقاومت دلیرانه مردم این دیار در جلوگیری از اشغال شهر بدست نیروهای متجاوز بعثی عراق ، تقدیم 750شهید والامقام ،بیش از 2125جانباز ،133آزاده سرافراز وهزاران رزمنده با تشکیل تیپ مستقل مسلم بن عقیل از بین جوانان غیور این دیار گواه ومبین این مدعاست .

 

حمید کرمی 2 نعمت شیرزادی3خوشروان4قباد صیادیا

مردم گیلانغرب در طول دوران دفاع مقدس علی رغم تحمل فشارهای فراوان وعدم امنیت منطقه هیچگاه این دیار راترک نکردند ،در حاشیه شهر ودامنه کوهها بعنوان پشتیبان رزمندگان اسلام سکنی گزیدند واز این حیث نه تنها بارمالی بردولت تحمیل نکردند بلکه به فعالیت اقتصادی کشاورزی ودامپروری خود نیز ادامه دادند که بپاس این ازخودگذشتگی ومقاومت عنوان دومین شهر مقاوم کشور را ازلسان مقام معظم رهبری کسب نمودند

مناطق عملیاتی چغالوند ، یادمان عملیات مطلع الفجر ، تنگه حاجیان ، شیاکوه،پادگان حضرت رسول ، آوزین ، گورسفید و... از جمله مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس در این شهرستان به شمار میروند

گیلانغرب یکی از شهرستان های زیبا و دیدنی و قدیمی استان کرمانشاه است. شغل اصلی مردم گیلانغرب به دلیل موقعیت خاص آب و هوایی منطقه و همچنین زمینهای حاصلخیز، کشاورزی و دامداری است.

شهرستان گیلانغرب از نواحی استان کرمانشاه است که در نوشته های تاریخی نیز به کرات از آن نامبرده شده است.

خرابه های روستای گیلان در منتهی الیه جنوب جلگه کرمانشاه بر سر راه کرمانشاه به بغداد قرار دارد، این خرابه ها که به شکل امنیتی ساخته شده اند، در این تپه ها آجرهای بزرگ به سبک بابلی و به تعداد زیاد پیدا شده که نشانه هایی از قدمت تپه ها هستند و احتمالاً آتشکده های بزرگ مربوط به مغها بوده اند که در دوره اشکانیان به یکی از خدایان محلی اختصاص داشته است.

شهرستان گیلان غرب محل سکونت ایل بزرگ کلهر است و از گذشته های دور، خوانین کلهر زمستانها را در این منطقه سپری می کردند.

3322

گیلانغرب تا پیش از سال 1362 به صورت بخشی مستقل از توابع شهرستان اسلام آباد غرب بوده که از این سال با توجه به ویژگی های سیاسی، اجتماعی به شهرستان ارتقاء یافت و دارای فرمانداری شد.

در باره تاریخ پیدایش شهر اطلاعات کامل و جامعی در دست نیست اما بنابر اظهار نظر بزرگان از اواخر دوره قاجار این منطقه دارای تجمع سکونت و شهرداری بوده‌ اما سرزمین گیلان غرب از گذشته‌های بسیار دور به عنوان یکی از مراکز زندگی ایلی بشمار می‌آمده است.

این شهرستان با شهرستان ایوان در استان ایلام از لحاظ گویش و فرهنگ مردم شباهت بیشتری دارد و مردمانی شجاع و خونگرم در آن ساکنند، نام این ناحیه در گذشته امله  بمبعنی محل تجمع جهت تجارت بلحاظ تجمع سران طوایف  درآن  بوده است در زمان رضا شاه به واسطه شباهت جنگل های انبوه و وجود برنج زارهای آن به جنگل ها و برنج های  استان گیلان پس از بازدید رضاخان از این منطقه ومشاهده  رود خانه‌ها و همچنین چشمه‌های فراوان و سرسبزی این منطقه دستور داد نام آن را به گیلان غرب تغییر دهند.

شهر گیلان غرب به دلیل وجود درختچه مورد که یکی از درختچه‌های بسیار نادر ودارای خواص دارویی فراوان وهمچنین مورد تقدس در ایران باستان از دیرباز محل عبادت زردشتیان بوده ‌است. به گونه‌ای که به تازگی‌ قصر و عبادتگاهی درمحدوده شهر گیلان غرب از دل خاک بیرون کشیده شد که  آثار دوره اشکانی تا ساسانی وقاجار درآن  بدست‌آمده است درضلع مقابل این کاخ که به کاخ اربابی شهرت دارد آتشکده ای مربوط به دوره ساسانی قرار دارد این بنا در مجاورت شرقی شهر بر روی چشمه سراب قرار دارد که در حاشیه آن انبوه درختچه های مورد قرار دارد .

 

  IMG_0476 IMG_0484 IMG_0486

شهرستان گیلانغرب از توابع استان کرمانشاه با وسعت دو هزار و230 کیلومتر و با جمعیت  بالغ بر70 هزار نفر که حدود 20 هزار نفر آن در شهر و بقیه در روستا و مناطق عشایر نشین سکونت دارد. این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و گواور می باشد و دارای 203 روستا می باشد که در غرب استان کرمانشاه واقع شده.

این شهرستان دارای 40 هزار و 186 هکتار اراضی کشاورزی می باشد، این شهرستان دارای آب و هوایی معتدل بوده و به علت تنوع آب وهوایی در فصول سال دارای خاک حاصلخیز و هوا ذرت - جو - نخود -چغندر قند - آفتابگردان - برنج - لوبیا - عدس - صیفی کاری و...می باشد. در بخش دام به علت وجود مراتع غنی و فرهنگ عشایری منطقه به صورت سنتی منطقه بیش از 450 هزار راس دام دارا د که بخش عمده ای از فراورده های دامی استان در کشور را تامین می نماید و علاوه بر این دارای معادن غنی گچ - زغال سنگ و...میباشد.

گیلانغرب در بخش هنری دارای انجمن های فعال ادبی نظیر شعر و خوش نویسی می باشد. از جمله شاعران توانای ای شهرستان می توان به سعید عبادتیان ،رضا موزونی،‌ پرویز بنفشی و...اشاره کرد. گیلانغرب از نظر تاریخی در جنگ جهانی دوم توسط ارتش انگلیس بصورت موقت اشغال شد و دارای ابنیه تاریخی نظیر تپه قله که در مرکز شهر قرار دارد که قدمت آن به تاریخ پیش از اسلام زمان جنگ میان ایران و روم بر می گردد.

قلعه مهرنگار اثر تاریخی دیگری می باشد که در جاده دهستان ویژنان قرار دارد که مربوط به دوران خسرو انوشیروان ساسانی می باشد.

گوردخمه فرهاد یا فرای کن در دهستان دیره که مربوط است به دوران ماد که نام آن از یک داستان عاشقانه کهن مربوط به شیرین و فرهاد گرفته شده است.

اما اثر تاریخی دیگری خانه اربابی در کنار چشمه سراب در یک کیلومتری جنوب شرقی شهر گیلانغرب مربوط به دوره های  اشکانی ، سلجوقی ، ساسانی و قاجار  می باشد که از سه بخش ویژه شامل بخش رسمی، تشریفاتی، بخش اداری و بخش خصوصی تشکیل شده است و مساحت آن 70 در 50 متر است و تکه سفالهای اشکانی تنها اشیایی بوده که باستان شناسان موفق به شناسایی آنها شده اند.

مردم گیلانغرب دارای دین اسلام مذهب شیعه شامل 90 درصد مسلمان و شیعه و 10 درصد اهل حق است که به زبان کردی کلهری تکلم دارند.

زیارتگاهایی که در این شهرستان قرار دارند شامل حضرت سلیمان در دهستان چله، دوازده امام در روستای گراویان، قدمگاه امام محمد باقر در روستای گورسفید، قدمگاه حضرت ابوالفضل در روستای کله جوب سفلی، چهل مرد در سراب مورت وحسن زوردار در روستای بینگرد (خالو خالو )می باشد.

این شهرستان دارای جاذبه های گردشگردی طبیعی بسیاری از قبیل سراب گلین، سراب مورت، مله نی، قلاجه، دشت دیره، تنگه گلم، میاندار و... است.

این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و گواور است و بخش مرکزی شامل دهستان های ویژه نان، دیره، چله و حومه می باشد و بخش گواور نیز دارای دو دهستان حیدریه و گواور است که با مرکزیت شهر سرمست می باشد.

در فاصله 10 کیلومتری رو به طرف گورسفید در روستای کله جوب قبرستانی وجود دارد که در این قبرستان یک سری قبرها آثار قدیمی وجود داردکه بر روی قبرها نقوشی دیده می شود. همچنین قلعه ای در این شهر وجود دارد که بدان قلا گفته می شود و قدمت آن به زمان ساسانیان بر می گردد این قلعه که پس از گذشت سالها و خمپاره هایی که در هشت سال دفاع مقدس به صورت یک تپه خاکی بزرگ در آمده است آن جوری که از بزرگان و پیران شنیده می شود تا تا حدود پنجاه الی شصت سال پیش حتی برجک های آن سالم بوده است.